Hoidot

Hellä villan kosketus, hieronta lampaanvilla pallolla:
Villa on ekologinen tuote, sitä voi kierrättää ja lopuksi se maatuu.
Lampaanvillassa on eri vahvuisia proteiinikuituja ja yksittäinen kuitu on rakenteeltaan suomumainen ja vahakerroksen peittämä. Tämän rakenteeltaan vuoksi höyrymäinen kosteus sitoutuu kuidun sisään ja vesipisara puolestaan liukuu rasvakerroksen ansioista pois kuidusta kastelematta sitä.
Villakuidun rakenne on amforinen ja se tekee villakuidusta kimmoisan ja venyvä. Villa on myös luonteeltaan myös hygroskooppinen kuitu eli sitoo itseensä kosteutta suhteessa kuivapainoonsa 35-40 %. Kuidun suomumainen pinta avautuu esimerkiksi ihon lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja sitoo itseensä höyrymäisen kosteuden. Tämän reaktion myötä vapautuu lämpöä. Villaa voi kutsua aktiiviseksi lämpimäksi kuiduksi. Villasta on tehty tutkimushanke hoitava villa yhteistyönä Lapin yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun kanssa. (Hoitava villa)
Hankkeessa todettiin, että jalkojen alueen tuotteista ihon kuntoa edistävät tuotteet olivat erinomaisia ja jalkojen alueen terveyttä. Tuotteet edistivät myös ihon kuntoutumista, rauhoittivat ja helpottivat kramppeja sekä pohjallisten vähenevän painetta ja hankausta.
Villatuotteiden todettiin auttavan pitämään ikääntyneiden henkilöiden ihoa kuivempana ja näin suojasivat ihoa kitkalta ja hankaukselta sekä poistivat painetta ja väärää kuormitusta.
Villan on havaittu harvoin aiheuttavan allergioita, mutta joissakin tapauksissa on todettu villan aiheuttavan ihmiselle allergia- ja astmaoireita. Näille ihmisille ei villahoito sovi. (Hoitava villa – hanke 2006 -2007) (Tuovinen, 2007 13 -14)
Villan kosketus iholle herättää aistituntemuksia. Aistit, keho ja kokemus nivoutuvat yhteen ja viestivät toistensa kanssa. Aistit toimivat kehon kautta ja kykymme havaita aisteja riippuu kehomme toiminnasta,voidaan todeta, että ajattelu ja aistit ovat yhteydessä kehoomme. Tätä yhteyttä pyritään vahvistamaan kehittämällä kehotietoisuutta ja aistimaailmaa vrt. mindfulness.
Villan koskettaessa ihoa hiljennytään vastaanottamaan hoito. Stressihormonien määrä vähenee, aineenvaihdunta hidastuu ja tietyt aivoalueet aktivoituvat. Aistit tarkentuvat ja valpastuvat, lihasten liikkuvuus ja kokemusperäinen tietoisuus paranee.
Hoitava villa -hankkeessa todetaan villan ominaisuuksia:
• kivunhallintaa edistävä
• jalkojen terveyttä edistävä
• tuki- ja liikuntaelinvaivoja ehkäisevä
• ihon kuntoa hoitava

Kranioterapia
Hirudoterapia
Hevoshieronta
Klassinen lihashieronta
Hermoratahieronta
Sidekudoshieronta
Jalkapohjahieronta (vyöhyke)
Intialainen päähieronta
Purentalihashieronta
Perinteinen kuppaus
Liukukuppaus
Selluliittihieronnat

Turvesaunat:
– tavallinen
– kuningatar
– lumikki
– lumikuningatar
– aromaturve

Parisuhdesauna
Tuhkimon stressinpoistosauna
Kleopatra sauna
Metsien mies – sauna miehille
Merimies – erimies

Kylvyt:
– orgonsuolakylpy
– turvekylpy
– männynhavukylpy
– rosmariinikylpy
– schlenz – kylpy
– vaihtolämpökylvyt

Suolakääreet ja –sukat
Turvekääreet
Korvakynttilähoidot
Klappin hot chocolate hieronta
Kultahippuhieronta